Kauhajoen kirjasto | Ensimmäisen RFID-kirjasto Suomessa

0

Haaste

Kirjastopalveluita haluttiin tehostaa monella tapaa. Ensisijaisesti haluttiin automatisoida lainaus- ja palautustiskin toiminta. Aineiston käyttäminen lukijassa yksitellen vei aikaa ja hidasti asiakaspalvelua varsinkin ruuhkahuippuina. Hävikki on ongelma myös kirjastoissa ja sen syntyminen haluttiin estää mahdollisimman hyvin.

Ratkaisu

Top Tunniste toimitti Kauhajoen kirjastolle RFID-tunnisteet ja -laitteet sekä tarvittavat ohjelmistorajapinnat, joiden avulla tekniikka liitettiin TietoEnator-kirjastojen Pallas pro -kirjastojärjestelmään.

Vuonna 2004 Kauhajoen kaupunginkirjasto otti ensimmäisenä kirjastona Suomessa käyttöönsä  RFID-tekniikan yhteistyössä Top Tunnisteen kanssa. Onnistuneesta pilotoinnista alkanut prosessi on osoittautunut erittäin toimivaksi: Kauhajoki on edelleen oppikirjamainen esimerkki onnistuneesta RFID:n käyttöönotosta kirjastomaailmassa.

Lukutoukat kiittävät nopeasti lukevaa lainausautomaattia

Kirjastoissa RFID-tekniikalla parannetaan lainattavien nimikkeiden yksilöllistä tunnistamista sekä hävikinestoa. Etätunnistustekniikka mahdollistaa tuotteiden nopean tunnistamisen lainaus- ja palautustiskeillä, mikä nopeuttaa asiakaspalvelua. Automaattinen RFID-tunnistaminen tukee lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä ja mahdollistaa täysin itsepalveluperiaatteella toimivat kirjastot.

Radioteknisesti etäluettava RFID-tarra korvaa kirjastossa viivakoodin ja perinteiset sähkömagneettiset hävikinestotarrat. Niteeseen laitettu tarra sisältää mikrosirun, johon on tallennettu aineistokappaletta koskevaa tietoa. RFID-tarrojen ansiosta tunnistamisessa ei enää tarvita näkökontaktia. Kokonaisuuteen sisältyy myös itsepalveluautomaatti. Mikrosiru kytkee myös lainauksen ja palautuksen yhteydessä hävikineston päälle ja pois samanaikaisesti lainaustapahtuman kanssa. Tämä lisää oleellisesti suojauksen luotettavuutta. Kirjojen ja muun lainattavan aineiston lisäksi RFID:tä käytetään kirjastokorteissa.

RFID:n hyödyt
Uusi ratkaisu parantaa itsepalvelumahdollisuuksia lainauksessa, helpottaa ruuhkahuippuja, vähentää henkilökunnan työtaakkaa ja aineistohävikkiä. Vapautuvia resursseja voi käyttää enemmän esimerkiksi tietopalveluun. Myös inventointi ja aineistonhallinta muuttuu oleellisesti helpommaksi mikrosiruun tallennetun sijaintipaikan ansiosta. Kokonaisuus nopeuttaa kirjaston asiakaspalvelua, auttaa kokoelmien hallinnassa ja vähentää aineistohävikkiä.

Kirjastoreferenssejämme:
– Haminan kaupunginkirjasto
– Juvan kirjasto
– Joroisten kirjasto
– Kauhajoen kirjasto
– Oulunsalon kaupunginkirjasto
– Pieksämäen kaupunginkirjasto
– Turun kaupunginkirjasto
– Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

– – –

Ota yhteyttä niin kerromme lisää: Jussi-Pekka Koskinen p. 010 841 0339 tai https://toptunniste.fi/yhteystiedot/

Share.

About Author

Comments are closed.