Yhden kosketuksen taktiikka – NFC Tampereen joukkoliikenteessä

0

Haaste: Tampereen joukkoliikenteessä pysäkkipalvelut tarvitsivat panostusta. Haasteena olivat aikataulut, niiden vaihtaminen ja muutosten ilmoittaminen julkisen liikenteen käyttäjille. Osalla pysäkeistä digitaalinäyttöinen aikataulu, mutta tämä ratkaisu kaikille pysäkeille asennettuna on todettu liian kalliiksi.

Ratkaisu: Tampereen joukkoliikenteen pysäkkipalveluita parannettiin ratkaisulla, jossa matkustaja saa pysäkillä ollessaan helposti tiedon seuraavien bussien saapumisesta pysäkille koskettamalla NFC-tunnistetta mobiililaitteellaan. Pysäkeille asennettiin tunnisteet, joiden avulla NFC-yhteensopivan matkapuhelimen tai tabletin käyttäjä ohjataan aikataulutiedot sisältävälle verkkosivulle. Tunnisteeseen lisättiin myös QR-koodi sekä suora verkko-osoite niille käyttäjille, joiden mobiililaite ei tue NFC-ominaisuutta.

Edullinen ja ekologinen ratkaisu
Ratkaisun avulla saadaan kaikille, myös syrjäisille, pysäkeille aikataulupalvelut edullisesti. Näyttötauluihin verrattuna järjestelmän hinta on minimaalinen. Tunnisteen elinikä on useita vuosia ja tunnisteen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa, joten ratkaisu on hyvin ekologinen ja monipuolinen.

Ajantasaiset aikataulutiedot taskussa

Tampereen joukkoliikenne pystyy ratkaisun avulla tarjoamaan aikataulupalvelut pysäkeillä oleville matkustajille helposti ja nopeasti. Palvelun avulla tunnisteiden tiedot voidaan helposti päivittää ilman, että pysäkeille tarvitsee käydä asentamassa uusia tunnisteita. Järjestelmä tarjoaa monipuoliset raportointiominaisuudet, jolloin pysäkkipalveluiden suunnittelu helpottuu.

Tampereen joukkoliikenne
Tampereen joukkoliikenne kehittää palveluitaan kaikkia Tampereen ja lähikuntien asukkaita varten. Tavoitteena on tehdä joukkoliikenteestä palvelu, josta jokainen kaupungin asukas löytäisi oman tapansa matkustaa helposti, mukavasti ja edullisesti töihin, kouluun ja harrastuksiin. Samalla Tampereen joukkoliikenne omalta osaltaan kehittää ja tarjoaa tärkeitä palveluita. Joukkoliikenteen käyttöä edesauttamalla ja helpottamalla tahdotaan edistää myös ympäristöystävällistä liikkumista.

Tampereen joukkoliikenne vastaa Tampereen kaupungin lisäksi Nokian, Oriveden, Ylöjärven, Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan ja Vesilahden joukkoliikenteestä. Liikennöitsijät hoitavat paikallisliikenteen Tampereen joukkoliikenteen tilausten mukaisesti.

TKL

Share.

About Author

Comments are closed.